Winkelwagen

Kindvriendelijke fietsroutes


Wat zijn kindvriendelijke fietsroutes?
Als we de kinderen van 11, 12 jaar en ouder even buiten beschouwing laten - want die zijn al redelijk "verkeersbestendig" - bedoelen we met kindvriendelijke fietsroutes die waarbij voor jongere kinderen genoeg te zien en te beleven valt en waar we nauwelijks ander zwaarder verkeer op tegenkomen.
Een mooi voorbeeld is de "Maare-Mosel Radweg" in Duitsland, die vanaf Daun (Eifel) langzaam bergaf over een tot fietspad omgetoverde oude spoorweg richting de Moezel loopt, naar Bergkastel-Kues om precies te zijn.
Onderweg kom je door oude spoorwegtunnels, over oude spoorwegbruggen, langs oude stationnetjes met treintje, een draak (!), met een kleine omweg langs het Vulkanhaus Strohn en een metershoge "lavakogel", om tenslotte in het idyllische Bernkastel-Kues met zijn vakwerkhuizen te eindigen.
Totale lengte: zeg 65 km (inclusief het uitstapje naar het Vulkanhaus in Strohn), dus als het moet in 1 dag te doen met een fitte (of ongeduldige) 8, 9 of 10-jarige, maar wil je alles onderweg rustig bekijken zijn 2 of 3 dagen ook gemakkelijk te vullen. Ook voor volwassenen is het een prima route met veel natuurschoon en afwisseling onderweg. Een nadeel voor kampeerders: slechts één camping onderweg (bij Manderscheid), die volgens ons slechts via een wat drukkere weg te bereiken is (en die weg vinden wij niet echt kindvriendelijk). Wel voldoende pensionnetjes en Zimmer frei onderweg, natuurlijk.

Heb je zelf nog een kindvriendelijke route gefietst - mail hem beknopt naar ons door, als het kan met een paar (illustratieve) foto's. Wij maken er graag melding van.   


Lahndal - fietsroute (Tip van 2 papa's)

Wie een leuke fietsroute zoekt voor gezinnen met iets oudere kinderen (vanaf plm 9 jaar) en niet te ver van huis wil, zou de Lahn-fietsroute eens moeten bekijken.
Wie bij Lahnstein begint (net onder Koblenz, Duitsland - een uurtje of 4 met de auto vanaf Utrecht) en het riviertje de Lahn stroomopwaarts volgt, heeft onderweg genoeg te zien om de tocht voor iedereen "spannend" te houden.
Werkelijk hele mooie plaatsen (zoals t deftige kuuroord Bad Ems) en gezellige oude plaatsjes zoals Limburg en Marburg, strijden samen met de vele kastelen en ruines (hoeveel hebben we niet geteld) om de aandacht. Onze "Oranje-Nassau's" hebben er hun "geboortegrond" en ben je een beetje in de geschiedenis van ons koningshuis geïnteresseerd, dan zit je hier goed.  

De route is goed bewijzerd en als je het riviertje blijft volgen en de Bike-line gids bij de hand houdt, moet je wel hééll erg je best doen om te verdwalen. Tip tussendoor: net vóór Bad Ems ligt bij het kleine plaatsje Fachbach Campingplatz Bäderblick, dat sinds kort gerund wordt door het Nederlandse echtpaar Kouwenberg. Zij weten alles van de omgeving en wijzen je heel enthousiast de weg naar allerlei beziens- en "doewaardigheden" in het Lahndal. 

Stroomopwaarts de rivier volgen betekent langzaam omhoog, van zo'n 60 m hoogte bij de monding tot 600 m hoogte bij de  bron (Bad Laasphe), maar omdat de stijging vrij gelijkmatig uitgesmeerd is over bijna 250 km, merk je er meestal - op enkele "kuitenbijtertjes" na - weinig van.  De 300 meter hoge "berg" midden tussen Nassau en Diez, waar bovendien ook nog eens het fietspad ophoudt en je via de gewone weg de berg over moet, merk je natuurlijk wel! 
Gelukkig is deze weg niet druk en maakt de lange, steile afdaling door het bos met behoorlijk scherpe bochten alles weer goed. Wel oppassen; het asfalt is/was niet meer al te best (nazomer 2011). Je kunt de berg natuurlijk ook overslaan door een stukje de trein te pakken.


Volgens ons kunnen ook hengelaars hun hartje ophalen aan de Lahn. Stroomopwaarts zagen we in het steeds helderder wordende water "glanzende buiken" kantelen en die behoren ongetwijfeld aan mooie barbelen toe.

Tot slot; Als je alle aantrekkelijke plaatsen de aandacht wil geven die ze verdienen ( en bij tijd en wijle een terrasje op wil zoeken), kan je over deze route gemakkelijk een week - of langer - doen, zonder dat iemand zich hoeft te vervelen.