Winkelwagen

Diefstal enzo


Het is helaas niet anders; hoe goed je slot ook is, hoe stevig ook de ketting waarmee je je fiets aan een hek vastmaakt, een "goede" dief heeft overal een oplossing (en gereedschap) voor.
Maar ook een "goede" dief  of dievegge is (een beetje) lui en (wat) gemakzuchtig, anders had-ie/ze wel een ander beroep gekozen (fietsenmaker bijvoorbeeld).

In de praktijk betekent dat, dat als-ie ergens te veel moeite voor moet doen, hij liever een gemakkelijker prooi/object uitkiest. Dus een fiets met een gammel slot zal eerder worden gestolen dan een fiets met een "paar sterren slot". En de tas met handig "pak-af systeem" zal hij gemakkelijker en sneller meenemen dan de tas die met extra riempjes (onzichtbaar) aan de bagagedrager of frame bevestigd is.
In welvarende landen steelt een dief slechts zelden om de spulletjes zelf te houden, vaker zal hij die zo snel mogelijk proberen te verpatsen aan zijn (vaste) afnemers. 
Hoe mooier de kleurtjes, hoe blinkender de onderdelen, hoe bekender de namen, hoe sneller dat dat lukt en hoe meer geld het opbrengt.

Dat is ook de reden dat veel mensen voor een onopvallende donkerkleurige vakantiefiets en donkere fietstassen kiezen, of, precies het tegenovergestelde, hun mooie fiets gifgroen/knalgeel/vuurrood spuiten (zo lelijk dat "de honden er geen brood meer van lusten"). 
Mijn eigen fiets is "slappe koffie met teveel melk"-kleurig, is grauw SLX afgemonteerd en de paar blinkende onderdelen die erop zitten, poets ik bewust niet op. Het is dus géén mooie fiets en dus ook niet aantrekkelijk voor de gemiddelde fietsendief.
Desondanks is het altijd slim je fiets zo weinig mogelijk uit het oog te verliezen, kostbaarheden - al dan niet in de  stuurtas - altijd met je mee te nemen en pasjes, geld en papieren veilig op je lichaam te dragen.
En een goede verzekering blijft, ondanks alle voorzorgen, altijd verstandig. Bij diefstal (of verlies) wel altijd aangifte (proberen te) doen bij de politie! Lees de polis er maar op na: de verzekering kan erom vragen!