Winkelwagen

De kindervakantiefiets


Vakantiefietsen voor kinderen moeten qua betrouwbaarheid en veiligheid aan dezelfde eisen voldoen als fietsen voor volwassenen. Toch zijn er belangrijke verschillen.
Kinderen tot pakweg een jaar of 7 zullen op een eigen 20" fietsje meestal in 't vlakke land blijven. Bij sterke tegenwind of een lastig heuveltje steken pa of ma - als het nodig is - een helpende hand toe.
Kinderen van een jaar of 8 en ouder "passen" vaak niet meer op een 20" kinderfiets en zijn met een lengte van plm 1.30 m toe aan een 24" fiets. 
Ze zijn dan ook al heel wat mans en fietspaden door bijvoorbeeld de Ardennen of de Eifel hoeven geen enkel probleem te zijn, mits er voldoende versnellingen en uitstekende remmen op de fiets zitten.
Omdat een derailleursysteem (in kinderhanden) nogal kwetsbaar is (vallen,stoten, vuil) en veel kinderen nog het benodigde technische inzicht missen om goed met een derailleurversnelling om te gaan is een naafversnelling een prima keuze.
Onze kinderfietsen van het merk Conway komen uit Duitsland en zijn uitgerust met een superbetrouwbare SRAM S7 versnellingsnaaf en V-brakes plus terugtraptrem! Zeven versnellingen dus om steile hellingen te kunnen overwinnen en drie remmen om veilig af te kunnen dalen.
Een sterke halogeen koplamp - gevoed door de Shimano DH3N20 naafdynamo - en Basta Standlicht achter,  zorgen voor veiligheid in tunnels, mist en duisternis. Een mtb-bagagedrager, spatborden en ergonomisch gevormde handgrepen maken de vakantiefiets compleet.
Is de 24" fiets te klein geworden (sommige kinderen maken op 10-, 11- of 12-jarige leeftijd ineens een "groeispurt" door en bereiken dan snel een lengte van 1.50 m of meer), en willen ze nog steeds serieus mee op fietsvakantie, dan kan er van de Surly Long Haul Trucker met 42, 44 of 46 cm frame een top-vakantiefiets gebouwd worden, waamee ze - als ze tenminste niet ver dóór blijven groeien - jaaaaaaren vooruit kunnen.