Winkelwagen

Kinderen mee?


 
Kinderen wel of niet mee op fietsvakantie?

Waarom niet? Omdat je ernaar hunkert om eens even zonder zorgen alleen op pad te gaan? Omdat je iedere dag minimaal 85 km af wil leggen? Omdat je het te gevaarlijk vindt? Omdat ze nog te klein zijn? Omdat het lastige eters zijn? Omdat je dan teveel mee moet slepen?
Er zijn vele goede redenen om ze niet mee te nemen.

Toch zie je ze wel: het gezin met hun dochter van vier op de aanhangfiets (zie foto), de opa en oma met hun kleinkind in het stoeltje voorop, de vader met zijn 16 jarige dochter enz. En je ziet het niet zelden, je ziet 't geregeld en ze hebben het nog naar hun zin ook! Er blijken dus ook voldoende goede redenen te bedenken om ze wel mee te nemen!
En het kan: Er zijn kinderstoeltjes, "trailers", aanhangfietsen, tandems, bakfietsen en zelfs enkele goede kinderfietsen die het mogelijk maken om kinderen zo veilig mogelijk mee op fietsvakantie te nemen. Geef ze een goed helmpje op - als dat betekent dat je er zelf ook een op zult moeten, dan moet dat maar - en zet een vlaggetje op de fiets.

Zijn ze erg speels, snel afgeleid, dromerig, onvoorzichtig of onzeker dan zal dat moment wat later vallen, maar gemiddeld kunnen ze vanaf een jaar of zes, zeven op hun eigen fiets mee. Het moet dan wel een goed fietsje zijn; alles vast, goede remmen, stuurtje (balhoofd) en trapas zonder speling, 'n goed zadeltje, tandwielen en ketting in goede conditie, de boel goed gesmeerd en - als 't even kan - versnellingen voor de hellingen of tegenwind.

Een paar kleine tasjes achterop met wat lichte spulletjes erin doet hun fiets er als een echte stoere vakantiefiets uitzien en dat scheelt in motivatie!

Zoek wel een veilige, kindvriendelijke route uit die aansluit bij hun belangstellingsgebieden, maak de dagetappes niet te lang, rust (speel) geregeld, en geef ze 't "wij-gevoel", dan zullen ze het zeker naar hun zin hebben. En als de kinderen het naar hun zin hebben .......

VDV R65 en Conway AC270